Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου του Ε. Πα. Μ. Ηλείας για το ζήτημα των σκουπιδιών.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις αυθαίρετες και πρόχειρες αποφάσεις των αυτοδιοικητικών που διαχείριζονται τα απορρίμματα, επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα χρόνιο και δισεπίλυτο πρόβλημα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίναμε μάρτυρες των επεισοδίων του συγκεκριμένου σήριαλ, σε διαφορετικούς δήμους του Νομού και με διαφορετικούς, αιρετούς κατά κύριο λόγο, πρωταγωνιστές . Παρ’ όλα αυτά καμία ουσιαστική πρόοδος δεν πραγματοποιήθηκε και καμιά σχετική λύση δεν προωθήθηκε, αφήνοντας τις  πόλεις έρμαιο των σκουπιδιών, δημιουργώντας αντίστοιχα "πεδίο δόξης λαμπρό" σε ένα αρκετά προσοδοφόρο τομέα για τον οποίο ερίζουν διάφοροι μνηστήρες.


Ουσιαστική λύση μπορεί να υπάρξει, με τη συνεισφορά της πολιτείας της αυτοδιοίκησης και των ίδιων των πολιτών. Η κατάργηση των παράνομων χωματερών θα γίνει με την αντικατάσταση τους από δημοτικές μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, λύνοντας σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα της διαχείρισης, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα επεξεργασίας τους με την παραγωγή χρήσιμων υλικών αλλά και εσόδων, περιορίζοντας δραστικά το μόλυνση του περιβάλλοντος, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τακτικές διαχείρισης και μειώνοντας σημαντικά το κόστος αποκομιδής που σήμερα φτάνει το 1 δις/ έτος .

Από εκεί και πέρα η συνδρομή των πολιτών συνίσταται στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τακτικών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην όλη διαδικασία. Για την επίτευξή αυτού όμως αποτελεί προϋπόθεση ο πολίτης να αναγνωρίζεται ως συμμέτοχος, να λαμβάνει μέρος στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τα θέματα που αφορούν την πορεία της ζωής του και όχι να αντιμετωπίζεται σαν απλός παρατηρητής της πολιτικής εξουσίας. 

Στην δημοκρατία οι πολιτικές πράξεις δεν λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε αναλώνονται σε "ύποπτες" συμφωνίες μεταξύ της πολιτικής και οικονομικής ελίτ. Για το λόγο αυτό σήμερα η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο πολιτικό αίτημα κάθε αγωνιζόμενου φορέα ή πολίτη.

Για το Ε. Πα. Μ. Ηλείας


Ηλεία  02/ 01/ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου