Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Περισσότερη Ευρώπη… λιγότερη δημοκρατία.



του Φάνη Κοτσέτα.

Η λύση στην οικονομική κρίση που ταλανίζει αρκετές από τις χώρες της ευρωζώνης, τοποθετείται όχι σε οικονομικό αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Από πολλές πλευρές πλέον ακούγεται ότι η απάντηση στα προβλήματα των χωρών που ανήκουν στην νομισματική ένωση, πρέπει να είναι η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Προς πιο πολύ Ευρώπη τονίζουν όλο και περισσότεροι, θεσμικοί και εξωθεσμικοί, παράγοντες.
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Ένα σχέδιο προς την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, συντάχθηκε από τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών – μελών πριν από τη Σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουνίου. Σ’ αυτό προβλεπόταν μεγαλύτερος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών, κοινή φορολογική, αμυντική και εξωτερική πολιτική και τέλος, μεταρρύθμιση των κοινωνικών συστημάτων.
Ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τα κράτη - μέλη και οι πολίτες αυτών, θα πρέπει να αποδεχθούν την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας τους, δηλαδή της δυνατότητας του κράτους να επιβάλλει κανόνες που δεν αποδίδονται σε άλλη αρχή, αλλά και της εθνικής ανεξαρτησίας τους, στη διεκδίκηση της οποίας γεννήθηκαν τα μεγάλα επαναστατικά κινήματα της ιστορίας.
Με άλλα λόγια προτείνεται μια νέου, παγκοσμιοποιημένου, τύπου οργανωτική δομή όπου οδηγεί σε ένα είδος απονέκρωσης του έθνους – κράτους ,με την κατάλυση του πλέον καθοριστικού γνωρίσματος του, της κυριαρχίας του σε μια οριοθετημένη επικράτεια. Οι λαοί πρέπει λοιπόν να λάβουν σαφή θέση απέναντι στη συγκεκριμένη λύση, καθώς ο περιορισμός του έθνους – κράτους συνεπάγεται αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, εφόσον η άνοδος του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη του έθνους – κράτους, ενώ επίσης είναι σε θέση να αμφισβητηθεί και η επικράτεια του, ως γεωγραφική οντότητα .

Αποτελεί κοινωνικό -και ύψιστο εθνικό- καθήκον κάθε ευρωπαϊκού λαού, που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκράτης – πατριώτης, να διεκδικήσει περισσότερη δημοκρατία για την χώρα του. Εφόσον θεμελιωθούν τα δημοκρατικά προτάγματα της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας τότε, και μόνον τότε, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε μια νέα Ένωση των Ευρωπαϊκών λαών, στη βάση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού κάθε ελεύθερου λαού.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρώτη". 

1 σχόλιο: