Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Περιφέρειες και Δήμοι της Ελλάδας στο χορό των αδελφοποιήσεων


Το παρακάτω κείμενο είναι αναρτημένο στον επίσημο δικτυακό τόπο της ελληνογερμανικής συνέλευσης (DEUTSCH-GRIECHISCHE VERSAMMLUNG). Η ιστοσελίδα είναι δίγλωσση, όμως το παρακάτω κείμενο όσο και αν έψαξα δεν το βρήκα στην ελληνική έκδοση αλλά μόνο στη γερμανική. Το παραθέτω μεταφρασμένο (ακολουθεί σχολιασμός) :
«Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινάει στη Νυρεμβέργη η Γερμανοελληνική συνέλευση. Τετρακόσιοι καλεσμένοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μιλήσουν για τον τρόπο της διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τον τουρισμό και το ενεργειακό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert ευχαρίστησε, στο όνομα της Μέρκελ,  όλους τους συμμετέχοντες για την συνεργασία, η οποία αναπτύσσεται από τα κάτω, από περιοχή σε περιοχή, από κοινότητα σε κοινότητα, από πολίτη σε πολίτη. Η συνεργασία αυτή δείχνει ήδη τα αποτελέσματά της, σε πολλά θέματα, στην Ελλάδα. Στην Αθήνα και στο Ηράκλειο ξεκινούν το Φθινόπωρο τα δύο πρώτα σχολεία για ξενοδοχειακά επαγγέλματα. Νέοι Έλληνες μπορούν να εκπαιδευτούν με γερμανικά πρότυπα.
Ξεκινήσανε τις εργασίες για την ενίσχυση των γραφείων δύο δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Γερμανοί και Έλληνες δήμαρχοι ανταλλάσουν τις εμπειρίες τους. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Έτσι συναντιούνται  Κεφαλονιά και Rhein-Neckar-Kreis ή  Κοζάνη και Bautzen. Η Νάξος αντιμετωπίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών. Υπάρχει κίνδυνος να κατρακυλήσουν στη Θάλασσα. Γι’ αυτό ο περιφερειάρχης του Schwäbisch Hall με ειδικούς και σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους του, επεξεργάστηκαν μια λύση για το κλείσιμο του σκουπιδότοπου και την εύρεση αποτελεσματικότερου τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών. Η Θεσσαλονίκη και το Calw σχεδιάζουν κάτι παρόμοιο.         
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Η ιδιαίτερη γερμανική συνεργασία φέρνει αποτελέσματα και στον τουρισμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το Φθινόπωρο. Προσεχώς άτομα που έχουν ανάγκη από μόνιμη περίθαλψη θα ταξιδέψουν στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.
Προώθηση πωλήσεων ελαιολάδου
Η Ελλάδα για πολλούς σημαίνει καλή και υγιεινή διατροφή. Στον αγροτικό τομέα ενισχύεται το μάρκετινγκ των ελληνικών προϊόντων. Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκθέσεις και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη. 86 δράσεις εφαρμόστηκαν φέτος με τη συμμετοχή δημάρχων και από τις δύο πλευρές για ανταλλαγή Know-how. 14 επισκέψεις αποστολών προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλη του 2012. 13 επίσης συνεδριάσεις πολιτικών ιδρυμάτων. Ο απολογισμός όλων αυτών των συνεργασιών θεωρείται ικανοποιητικός.
Πρωτοποριακό έργο στην ΕΕ 
Ο Hans-Joachim Fuchtel συντονίζει με τον Έλληνα υπουργό εσωτερικών κο Μιχελάκη τα πολλά Projekt και λέει: «στα αεροδρόμια συναντάς κόσμο που ή πηγαίνει στην Ελλάδα ή έρχεται από εκεί». Βλέπει ότι η πρώτη φάση της έναρξης των συνεργασιών έχει τελειώσει. Λέει χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε τώρα πως γίνεται και προσφέραμε πρωτοποριακή εργασία για την Ε.Ε. Τώρα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ούτως ώστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μοιραστούν αποτελεσματικά.
Οι πολίτες έρχονται ο ένας πιο κοντά στον άλλο
Ο Έλληνας πρέσβης, Παναγιώτης Ζωγράφος, βλέπει το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη συνέλευση στη Νυρεμβέργη ως επιβεβαίωση του προγράμματος. Θεωρεί ότι δημιουργήθηκε ένας νέος τρόπος συνεργασίας των δύο χωρών από κάτω και καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας.
Οι Έλληνες Υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νυρεμβέργη
Στη συνέλευση στη Νυρεμβέργη θα παρευρεθούν  οι υπουργοί εσωτερικών και αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας Μιχελάκης και Τσαφτάρης. Με θέμα «η πόλη του μέλλοντος» εισηγητής θα είναι ο Ulrich Maly, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανικών Δήμων. Οι εισηγήσεις και τα σχέδια εργασίας θα έχουν θέματα όπως ο αγροτικός τομέας, νερό και διαχείριση, μετανάστευση και ενσωμάτωση.
Μια «αγορά δυνατοτήτων» θα υποδεχτεί τους επισκέπτες με τυπικά ελληνικά προϊόντα και οι συμμετέχοντες στην  DGV (Deutsch-griechische Versammlung,  γερμανοελληνική συνέλευση) όπως ινστιτούτα, ιδρύματα και δίκτυα, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους».

Σχολιασμός του παραπάνω κειμένου

Γεννάται η απορία γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν αναπτυχθεί αυτές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των αδελφών δήμων και αναπτύσσονται τώρα σε τόσο μεγάλη κλίμακα και ένταση. Σ’ αυτό το ερώτημα δεν έχω ακούσει, εγώ τουλάχιστον, μέχρι τώρα καμιά απάντηση.
Τα σχολεία της Αθήνας και του Ηρακλείου ποιος τα άνοιξε και ποιος τα χρηματοδοτεί; Ξέρουμε όλοι, ότι στην Ελλάδα κλείνουν σχολεία σε βαθμίδες της κύριας εκπαίδευσης και απολύονται εκπαιδευτικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ.  Στα ΤΕΙ δεν έχουμε αντίστοιχες σχολές τουριστικών και ξενοδοχειακών σπουδών; Τι παραπάνω είναι οι σπουδές με γερμανικά πρότυπα; Γιατί να εκπαιδευτούν οι νέοι μας με γερμανικά πρότυπα; Αν τα σχολεία των ξενοδοχειακών επαγγελμάτων που ξεκινάνε στην Αθήνα και το Ηράκλειο χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια αυτό σημαίνει ότι ανήκουν στην περιουσία των Δήμων;
Σχετικά με τη Νάξο και τα σκουπίδια το ερώτημα που γεννάται είναι δεν έχουμε στην Ελλάδα το Know-how για τη διαχείριση των σκουπιδιών; Δεν έχουμε μέχρι τώρα ολοκληρώσει με επιτυχία παρόμοια έργα; Γιατί η Νάξος δεν υλοποιεί ένα παρόμοιο;  Ακούστηκε η άποψη ότι εφόσον οι δήμοι είναι χρεωμένοι και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, έτσι ώστε να προσφέρουν στους πολίτες τις υπηρεσίες για τις οποίες έχουν νομοθετικά δεσμευτεί, θα ήταν προτιμότερο να εκχωρήσουν-πουλήσουν αυτή την αρμοδιότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε γερμανικές, οι οποίες έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Αυτό έχουν στο μυαλό τους οι δήμαρχοι της χώρας μας; Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η συγκομιδή και διαχείριση των σκουπιδιών είναι ιδιωτική υπόθεση. Αυτό θέλουμε και για την Ελλάδα;
Ο τουρισμός μας είναι θέμα της συνέλευσης και μάλιστα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Γι’ αυτό άτομα που έχουν ανάγκη από μόνιμη περίθαλψη θα ταξιδέψουν στη Ρόδο, ως πιλοτική εφαρμογή ενός συνολικότερου φαντάζομαι προγράμματος. Στο παρελθόν άκουσα τον Οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη να λέει ότι η Ελλάδα θα καταντήσει ένα απέραντο γηροκομείο συνταξιούχων βορειοευρωπαίων οι οποίοι έναντι πενιχρού ανταλλάγματος θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες περίθαλψης και φροντίδας από έλληνες πολίτες καθώς επίσης και ένα υγιές φυσικό περιβάλλον και σκέφτηκα ότι είναι υπερβολικός. Να όμως που το πιλοτικό πρόγραμμα των φίλων μας γερμανών αρχίζει μ’ αυτόν τον τρόπο. Γιατί άραγε;
Στον αγροτικό τομέα διαπιστώνει κανείς από το γερμανικό κείμενο ότι στην Ελλάδα δεν προχωρήσαμε στο μάρκετινγκ των προϊόντων και ότι τώρα θα μας βοηθήσουν οι Γερμανοί να το κάνουμε. Τι πραγματικά συμβαίνει; Οι Έλληνες παραγωγοί δεν είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία που αναπτύσσεται διεθνώς ή δεν είχαν χρήματα να επενδύσουν ή δεν ενδιαφέρονταν για την προώθηση των προϊόντων τους; Γιατί ξαφνικά επισκέπτονται περισσότερες εκθέσεις και κάνουν περισσότερες δράσεις σε συνεργασία με Γερμανούς και όχι και με κάποιους άλλους ευρωπαίους; Ζώντας στη Γερμανία διαπιστώνω ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τη γερμανική αγορά με το προϊόντα τους. Γιατί δεν συμβουλευόμαστε αυτούς;
Ο σχεδιαστής, εμπνευστής και εισηγητής αυτού του προγράμματος είναι ο  Hans-Joachim Fuchtel και βοηθούμενος από τον  Έλληνα υπουργό  εσωτερικών. Ο ίδιος λέει: «στα αεροδρόμια συναντάς κόσμο που ή πηγαίνει στην Ελλάδα ή έρχεται από εκεί». Μήπως εννοεί τους οικονομικούς μετανάστες;  Πράγματι μπορώ να βεβαιώσω ότι καθημερινά γνωρίζω νέους Έλληνες που ήρθαν εδώ για μια καλύτερη οικονομική τύχη. Αν εννοεί αυτούς ο κος Fuchtel τότε μάλλον άλλο είναι το πρόβλημα και αλλιώς θέλει να το βλέπει εκείνος. Επίσης αναφέρει ότι προσφέραμε πρωτοποριακή εργασία για την Ε.Ε. Γιατί διάλεξε την Ελλάδα για αυτή την πρωτοπορία και όχι άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Επίσης γιατί δεν έκανε αυτή την προσπάθεια 5 χρόνια πριν και την κάνει τώρα; Τέλος αυτό που ομολογεί ότι «τώρα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ούτως ώστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μοιραστούν αποτελεσματικά», εννοεί ότι μέχρι τώρα τα χρήματα για τα αντίστοιχα προγράμματα δεν μοιραζόντουσαν αποτελεσματικά; Πως μοιραζόντουσαν και τι ξέρει παραπάνω; Ή μήπως στοχεύει στην συμμετοχή γερμανικών εταιριών στην υλοποίηση ακόμα και στην ιδιοκτησία αυτών των έργων που θα παραχθούν, έτσι ώστε η συμμετοχή τουλάχιστον της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά κονδύλια να επιστρέψει με άλλη μορφή στη χώρα του;
Τέλος, διαβάζουμε ότι  «οι εισηγήσεις και τα σχέδια εργασίας θα έχουν θέματα όπως ο αγροτικός τομέας, νερό και διαχείριση, μετανάστευση και ενσωμάτωση». Τι θα γίνει με το νερό; Έχουμε και μ’ αυτό πρόβλημα στην Ελλάδα; Και ποιο νερό εννοεί ο συντάκτης του κείμενου, της ύδρευσης,  της βροχής,  του υπεδάφους και το υπέργειο; Μήπως θέλουν και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων να συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες; Αλλά και με τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση δεν γεννάται το ερώτημα ποια μετανάστευση εννοούν;  Αν εννοούνται οι  μετανάστες που ζούνε  στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η ενσωμάτωσή τους αλλά ο βιοπορισμός τους καθόσον ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες δεν μπορούν αυτά τα χρόνια να βιοποριστούν. Αν εννοούνται οι μετανάστες Έλληνες προς τη Γερμανία και άλλες χώρες τότε δεν νομίζω ότι θέλουμε την ενσωμάτωσή τους στις καινούργιες χώρες όσο την επιστροφή τους σε μια πατρίδα που να τους προσφέρει τουλάχιστον χώρο για να εργαστούν και να ονειρευτούν.
Κλείνοντας παραθέτω τα λόγια του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ: «ο κ. Φούχτελ χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του, θα το πω ωμά, για να εξαγοράζει τοπικά διάφορους δημάρχους. Δηλαδή με τρία ή πέντε εκατομμύρια εξαγοράζει ένα δήμο 5-10 χιλιάδων κατοίκων. Πάει δήμο – δήμο και δημιουργεί εστίες φιλογερμανικών δραστηριοτήτων και μ’ αυτό τον τρόπο εξαγοράζει».
Ας απαντηθούν τα ερώτημα από τους συμμετέχοντες και ας προβληματιστούμε όλοι μαζί. Νομίζω ήρθε ο καιρός να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.
Γιώτα Δημητριάδη
πηγή: http://epaminternational.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου